Kasza jaglana 500g Vivio
Opis
Kasza jaglana 500g Vivio
Kasza jaglana pochodzi z nasion prosa, jest jedną z najstarszych znanych kasz. Uprawiana była już w epoce neolitu.
To jedna z najstarszych i najzdrowszych dostępnych na rynku kasz. Przez wiele lat była mocno zapomniana, jednakże w ostatnich latach wraz z propagowaniem zdrowego trybu życia i odpowiedniej diety kasza jaglana jest ceniona za swoje liczne właściwości.
Jest równie zdrowa jak kasza gryczana.
Zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Kasza jaglana może być doskonałym uzupełnieniem głównego dania, jak i elementem przepysznego deseru lub ciasta.
Warto wprowadzić kaszę jaglaną do swojego menu na jej liczne właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni.
Kasza jaglana - właściwości
- jest bogatym źródłem składników mineralnych - żelaza i miedzi, łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B,
- jest produktem lekkostrawnym, w żaden sposób nie uczula,
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,
- kasza jaglana jest produktem bezglutenowym,
- wspomaga leczenie kataru, ma właściwości antywirusowe,
- pozytywnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry, dzięki zawartości krzemionki,
- poprawia pamięć i koncentrację.
Kasza jaglana - zastosowanie
- Dla osób uczących się, studentów i uczniów - wspomaga pamięć i koncentrację,
- Dla chorych na celiakię - nie zawiera glutenu,
- Idealnie pasuje do dań:
- słodkich(ciasta i desery),
- duszonych mięs
Kasza jaglana - sposób przygotowania
Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej przed obróbką termiczną. Aby to uczynić należy przed ugotowaniem zalać ją zimną wodą, a następnie gorącą. Jest także inny sposób - wrzucamy kaszę do wrzątku, po minucie odcedzamy i ponownie wsypujemy do świeżo przygotowanej gotującej się wody. Dzięki czemu możemy mieć pewność, że nie będzie ona gorzka i zepsuje naszego dania.
Kaszę jaglaną można również namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przy zastosowaniu wspomnianego zabiegu i odpowiedniego gotowania kasza będzie pozbawiona goryczki i unikniemy wydzielana związków, które mogą utrudnić przyswajanie składników mineralnych.
Kaszę jaglaną możemy przygotować na sypko albo aby się kleiła. Jeżeli chcemy uzyskać sypką wersję należy zachować proporcje - 1 szklanka kaszy jaglanej i 2,5 szklanki wody. Gotować do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę, a następnie pozostawić na około godzinę pod przykryciem.
Jeżeli chcemy uzyskać kleistą konsystencję, wówczas należy zachować proporcje - 1 szklanka kaszy jaglanej i 3,5 szklanki wody. Przed ugotowaniem kaszę mieszamy z niewielką ilością wody lub mleka i wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy do 40 minut.
Opakowanie: 500g
Kraj pochodzenia: Polska
Najlepiej spożyć przed: 26.06.2024
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.