Czy sól himalajska jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie 0

Wiele słyszy się o tym, że różowa sól himalajska jest zdrowsza od zwykłej soli kuchennej. Czy rzeczywiście tak jest i na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma produktami?

 

Powstawanie soli himalajskiej - procesy naturalne

Na głębokości około 500 metrów pod ziemią znajdują się złoża soli himalajskiej, które powstały po osuszeniu oceanów na słońcu w naturalnych warunkach. Następnie procesy tektoniczne oraz górotwórcze spowodowały wzniesienie się pokładów soli na wysokość gór. Wystawienie na działanie wysokiego ciśnienia nadało jej strukturę krystaliczną. Dzięki temu nie posiada ona zanieczyszczeń. Jest pozyskiwana tylko w jednym miejscu na świecie, a mianowicie u podnóża Himalajów, w okolicy Karakorum w Pakistanie.

 

Sól himalajska - jak i gdzie można ją stosować

Sól himalajska posiada krystaliczną strukturę oraz delikatnie różową barwę. Jest ponadto nieoczyszczona chemicznie, co daje jej przewagę nad innymi solami: kuchenną czy morską. Solą himalajską można przyprawiać różnego rodzaju potrawy lub dodawać ją do wody pitnej, a nawet do kąpieli. Nawadnia organizm oraz dostarcza mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości. Czym się różni jedna od drugiej? Sprawdźmy kilka przykładów produktów znajdujących się w naszym sklepie internetowym ymt24.pl.

 

Właściwości soli himalajskiej

Omawiany produkt w postaci soli himalajskiej zawiera aż 84 minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i szybko wchłaniane przez nasze komórki. Ma ona zatem cenne właściwości prozdrowotne. Czy jest to produkt, który zawiera również jod? Tak. Wzbogacony został o jodan potasu - jodowanie produktów żywnościowych ma na celu uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka w naszym organizmie. Nie posiada szkodliwego chlorku sodu, a spożywana w odpowiednich ilościach wykazuje właściwości prozdrowotne. Dodatkowo warto dodać, że im kolor różowy jest w soli himalajskiej wyraźniejszy, tym w samej soli znajduje się więcej żelaza.

 

Sól himalajska różowa jodowana Intenson

Sól himalajska, taka jak sól różowa jodowana Intenson, to najczystsza sól na ziemi, pozbawiona jakichkolwiek zanieczyszczeń, wzmacniaczy smaku czy konserwantów, dlatego z pewnością warto na nią postawić podczas codziennego użytkowaniu - jest wyjątkowo zdrowa. W jej składzie znajdziemy takie składniki, jak sól himalajska drobna oraz substancja wzbogacająca, którą jest jodan potasu.

 

Różowa sól himalajska, jodowana Intenson (opakowanie kilogramowe)

Sól himalajska różowa jodowana 1kg Intenson

6,99 zł

Sprawdź w sklepie

 

Sól himalajska granulowana Vivio

Drugim godnym polecenia produktem jest wysokiej jakości różowa sól himalajska granulowana Vivio. Bez zanieczyszczeń czy wzmacniaczy smaku. Zawiera aż 84 cenne minerały. Stosowana jest w szeroko pojętej gastronomii, do codziennego użytku w kuchni, ale także jako dodatek do wody przeznaczonej do picia. Co ważne - nie jest zanieczyszczona metalami ciężkimi, jak to się dzieje w przypadku soli morskiej i jest to kolejna zaleta tego produktu.

 

Kilogramowe opakowanie granulowanej soli himalajskiej Vivio

Sól himalajska granulowana 1 kg Vivio

5,99 zł

Sprawdź w sklepie

 

Sól himalajska drobna Vivio

Trzecim produktem jest sól himalajska drobna Vivio z Pakistanu. Wydobywana jest na głębokości 400-600 metrów, naturalna, nie posiada szkodliwego chlorku sodu. Wydobywanie jej odbywa się metodą konwencjonalną, co oznacza, że nie używa się w tym celu materiałów wybuchowych. Następnie zostaje płukana wodą i osuszana w himalajskim słońcu.

 

Kilogramowe opakowanie granulowanej soli himalajskiej Vivio

Sól himalajska granulowana 1 kg Vivio

6,99 zł

Sprawdź w sklepie

 

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl