


- Napój gazowany ChaiMate 330 ml puszka
- Napój gazowany ChaiKola 330 ml puszka
- Yerba Mate CBSe Energia Guarana 500g
- Yerba Mate Taragui Energia 500g
- Mate Green Mas Energia Guarana 400g/1kg
- Yerba mate Pajarito Tradicional 500g
- Yerba Mate Pajarito Hierbas 500g
- Yerba Mate Pajarito Menta Limon 500g
- Yerba mate Pajarito Premium Despalada 500g
- Bombilla nierdzewna Alvaro 19cm


26-04-2022, YerbaMati
Harmonogram pracy w okresie świąteczno-noworocznym 2021/2022
21-12-2021, Yerba Mati
Świętuj z nami siódme urodziny sklepu!
07-09-2021, zespół ymt24.pl
Harmonogram pracy sklepu w dniach 06.09 - 13.09.2021
06-09-2021, zespół ymt24.pl
Harmonogram pracy sklepu w dniach 31.05 - 07.06.2021
31-05-2021, zespół ymt24.pl
Cuia Tiger 200-260 ml





Opis
Cuia Tiger 200-260 ml
Stosunkowo pojemne naczynie dedykowane przede wszystkim do brazylijskiej, mocno zmielonej erva mate o nazwie chimarrao. Cuia pozyskiwana jest z tykwy, ale różni się kształtem od klasycznej argentyńskiej calabazy, bowiem pochodzi z innej części rośliny, bliższej szypułce, stąd też jej specyficzny kształt przypominający klepsydrę. Ze względu na wielkość to idealna propozycja dla chcących w pełni wykorzystać uroki i wydajność chimarrao w ciągu danego dnia.
Brazylijczycy kochają Chimarrao od dawien dawna, a te naczynia były użytkowane jeszcze przed przybyciem do Ameryki Południowej europejskich konkwistadorów. Także w obecnych czasach są bardzo popularne i wielu mieszkańców Brazylii nie wyobraża sobie życia bez swojego naczynia i ulubionej drobno zmielonej mate, chimarrao.
Cuia Tiger to dość spore naturalne naczynie z owocu tykwy z doklejoną nóżką, która sprawia że matero jest stabilne. Bywają również wersje w których cuia składa się z dwóch elementów: naczynia i podstawki. W tym przypadku mamy wersję jednoczęściową. Na naczyniu z zewnątrz widoczne są kropki przypominające cętki, stąd też nazwa "Tiger".
Przed pierwszym użyciem zalecamy przelać wrzątkiem i pozostawić na 1-2 h lub wersja bardziej polecana: przygotować aromatyczną miksturę, czyli mate + dowolne zioła(mięta, trawa cytrynowa, itd.) które wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem i podobnie jak wcześniej pozostawiamy na 1-2h w naczyniu. Po tym czasie opróżniamy naczynie, dokładnie opłukujemy z pozostałości mate po czym wnętrze wycieramy ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyschnięcia na 1 dzień.
Ważna uwaga co do korzystania: cuia wymaga, aby po każdorazowym korzystaniu w danym dniu dać jej czas wyschnąć - najlepiej 24 godziny w celu całkowitego pozbycia się z niej wilgoci. Gdy nie będziemy o tym pamiętać w naczyniu dość szybko może pojawić się pleśń i naczynie nie będzie nadawać się do użytkowania. Naczynie suszymy w normalnej pozycji, nie obracamy go do góry nogami, nie zamykamy w miejscach bez cyrkulacji powietrza(np. w szafkach).
Z racji, iż jest to produkt naturalny, każda sztuka może się od siebie różnić w niewielkim stopniu kształtem, odcieniem czy pojemnością. Może posiadać delikatne przebarwienia wewnątrz naczynia oraz rysy na zewnętrznej części naczynia.
Jeśli interesują się konkretne wymiary jak średnica wewnętrzna naczynia czy średnia wlotu to wówczas zapraszamy do bezpośrednio kontaktu w celu wybrania konkretnej sztuki w zależności od potrzeb.
Pojemność - ok. 200-260 ml
Wysokość - ok. 14 cm