Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Artykuły
_________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________ _________________________________________________

Cuia Raca z nóżką Marron 270 ml

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 135,00 zł 135.00
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 67 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Raça
Kod produktu: raca_marron270
Pin It

Opis

Cuia Raca z nóżką "Marron" 270 ml

Naturalne naczynie z tykwy, prosto z Brazylii wykonane przez markę Raca. Prezentuje się nietuzinkowo, z zewnątrz jest obite skórą barwioną na kolor brązowy. Dodatkowo posiada wieniec z warstwą utwardzonej żywicy epoksydowej z widocznym zdobieniem nadającym mu charakteru. Nada się do przygotowania brazylijskiej chimarrao dowolnym sposobem(w tym invertido) lub każdej innej Yerba mate (niekoniecznie brazylijskiej) na którą akurat będziemy mieć ochotę.

Każda cuia jest unikalna, bowiem nie ma możliwości, aby znaleźć dwie identyczne sztuki z racji tego, że jest to produkt naturalny. W tym przypadku mamy naczynie o sporej pojemności, czyli ok. 270 ml z doklejoną nóżką z widoczną nazwą marki oraz ze zdobieniami zapewniająca jego stabilność. Naczynie jest sporych rozmiarów, pomieści bez problemów do 70-90 gramów suszu. Wnętrze naczynia jest ładnie wyszlifowane przez co nie ma konieczności pozbywania się jakichkolwiek resztek miąższu.

Cuia Raca Marron to niewątpliwy unikat na yerbowym rynku w Polsce, warto dość szybko podjąć decyzję, inaczej może ktoś nas ubiec z zakupem. Dostępna jest tylko 1 sztuka.

Z każdym kolejnym użyciem hartujemy naczynie, co powoduje iż w jego strukturze pozostaje co raz to więcej smaku i aromatu kolejnych zasypów i zalań. Należy jednak pamiętać, aby naczynie po używaniu w ciągu jednego dnia miało czas aby odpowiednio wyschnąć(przynajmniej 24h w ciepłym i przewiewnym miejscu) i uniknąć gromadzenia się w nim nadmiernej ilości wilgoci co może powodować pojawienie się po pewnym czasie pleśni, a tym samym uniemożliwi korzystanie z naczynia.

Uwaga!

Naczynie posiada delikatne przetarcia na skórze oraz przebarwienia.

Przed pierwszym użyciem zalecamy wykonanie tzw. procesu curado, czyli przygotowania matero do korzystania. Polecamy zalać je w pierwszej kolejności gorącą wodą poniżej wirolki i zostawić na maksymalnie kilkanaście minut i wylać wodę. Po tej czynności wsypać do Porongo susz i zalać wodą o temperaturze do 80 stopni Celsjusza poniżej wirolki oraz odstawić ponownie na jakieś 20-30 minut. Ciekawym pomysłem jest dodanie oprócz suszu aromatycznych ziół jak: trawa cytrynowa czy mięta pieprzowa, które wzbogacą aromatem naczynie wewnątrz jego struktury. Po takim hartowaniu naczynko należy opróżnić z pozostałości suszu, dokładnie przepłukać, osuszyć wnętrze przy pomocy ręcznika papierowego i pozostawić do wyschnięcia na przynajmniej 24 godziny. Proces można jeszcze powtórzyć. Dzięki czemu nie musimy się bać o ewentualne niepożądane skutki ( problemy żołądkowe) oraz hartujemy naczynie, aby posłużyło nam maksymalnie długo, a przygotowanie w nim Yerba Mate sprawiało wyłącznie radość.

Pojemność - ok. 270 ml

Średnica wiroli - 13,4 cm

Wysokość - 13,3 cm

Materiał - tykwa, metalowa nóżka, obicie ze skóry, żywica epoksydowa

Kraj pochodzenia: Brazylia

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl