Bio karob nieprażony 200g Bio Planet
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Bio Karob nieprażony 200g Bio Planet
Karob to gatunek drzewa zimozielonego, który należy do rodziny bobowatych. Bywa nazywany również chlebem św. Jana Dziko. Karob występuje w krajach charakteryzującym się ciepłym klimatem(np. w rejonach śródziemnomorskich). Strąki karobu nazywane są chlebem świętojańskim. Inną spotykaną nazwą karobu jest także ceratonia czy szarańczak strąkowy. Karob uważany jest za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie, bowiem posiada cenne wartości odżywcze.
Karob stanowi ciekawą alternatywę dla kakao czy zamiennik czekolady. Karob nieprażony to bogate źródło witamin, minerałów czy wartości odżywczych. Praktyczna puszka pozwala dłużej zachować aromat. Produkt w 100% naturalny. Nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów. Nie zawiera również alergenów, glukozy i cukru, dzięki czemu może stanowić element diety wielu osób.
Stosując karob należy pamiętać, aby dodawać go o połowę mniej niż kakao.
Karob - właściwości
- Karob jest w porównianu do czekolady o 1/3 mniej kaloryczny, ma 7 razy mniej tłuszczu i 4 razy więcej wapnia,
- Doskonałe źródło minerałów: żelazo, magnez, fosfor, wapń, a także witamin B1, B2, B3, E, jak i również wartości odżywczych białka i węglowodanów,
- Obecny w nim kwas galusowy to silny przeciwutleniacz, króry chroni organizm przed dziłaniem wolnych rodników, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu,
- Poprawia trawienie dzięki zawartym w nim garbnikom,
- Taniny zawarte w karobie bardzo dobrze wiążą się z toksynami, hamują rozwój bakterii dlatego znalazło zastosowanie w leczeniu biegunek,
- Zawiera substancje czynne, pomagające w leczeniu astmy, problemy wywołane przez alergie, stosowany przez palaczy ze względu na działanie wykrztuśne.
Karob - zastosowanie
- jako zamiennik kakao i czekolady, zawiera mniej tłuszczu niż kakao, a także nie ma w składzie kofeiny, teobrominy (proszek z karobu jest mocny zatem używamy o połowę mniejszą porcję niż kakao),
- jako dodatek do lodów,
- do wypieku ciast i ciasteczek, nadaje wypiekom ciemnego koloru,
- używany w napojach mlecznych i w przekąskach, dodatek aromatyzujący do alkoholi.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna - 1256 kJ/ 300 kcal
- Tłuszcz - 0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
- Węglowodany - 49 g
- w tym cukry - 41 g
- Błonnik - 40 g
- Białko - 4,6 g
- Sól - 0,09 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Skład: karob nieprażony* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Masa netto: 200g
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Najlepiej spożyć przed: 31.05.2026
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.