Bazylia liść 50g Vivio
Opis
Bazylia liść 50g Vivio
Bazylia, to nieodłączny element włoskiej kuchni. Zapewne każdy mieszkaniec Italii nie jest sobie w stanie wyobrazić domowej włoskiej kuchni, w której bazylia nie występuje.
Do Europy została sprowadzona z Azji, obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata. Występuje kilka odmian bazylii, które są stosowane zarówno w gastronomi, medycynie jak i w branży kosmetycznej.
Bazylia posiada korzenny, przyjemny, lekko słodkawy smak oraz wyjątkowy aromat. Lubi rosnąć w miejscach o dużym nasłonecznieniu i osłoniętych od wiatru.
Bazylia cieszy się sporą popularnością także w krajach azjatyckich.
Bazylia - właściwości
- Dodaje daniom orzeźwiającego i lekko słodkawego smaku,
- Ułatwia przyswajanie pokarmów, zapobiega wzdęciom,
- Uważana jest za afrodyzjak,
- Bazylia posiada działanie antydepresyjne, poprawia nastrój,
- Ma działanie przeciwbakteryjnie i przeciwzapalne - pomocna w leczeniu obrzęków, np. stawów,
- Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia apetyt.
Bazylia - zastosowanie
- Jest jednym ze składników pesto, które jest popularnym dodatkiem do makaronów we włoskiej kuchni,
- Bazylia to jeden ze składników popularnej mieszanki ziół prowansalskich,
- W połączeniu z oliwą z oliwek, solą i czosnkiem dodaje smaku wielu sałatkom,
- Bazylia dodawana jest do wielu dipów i sosów czy marynat,
- Doskonale komponuje się z pomidorami, przykładowo w znanej przystawce caprese,
- Bazylię dodaje się również do:
- mięs,
- pasztetów,
- farszów,
- warzyw.
- Bazylia jest często używana do aromatyzowania oliwy, np. oliwa bazyliowa.
Opakowanie: 50g
Kraj pochodzenia: Egipt
Najlepiej spożyć przed: 08.2024 / 08.2025
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.