Amarantus ekspandowany 500g Vivio
Opis
Amarantus ekspandowany 500g Vivio
Amarantus należy do jednych z najstarszych roślin uprawianych na świecie(jego historia sięga około 3 tysięcy lat). Stanowił on przed odkryciem Ameryki przez Kolumba podstawowy element diety Azteków, Majów oraz Inków - czyli mieszkańców Ameryki Południowej. Zboże XXI wieku, czyli amarantus charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi oraz zdrowotnymi.
Amarantus w postaci ekspandowanej(popping) to idealny dodatek do wielu dań, musli, jogurtów czy sałatek.
Amarantus - właściwości
- cenne źródło żelaza - zawiera go do 5 razy więcej niż pszenica czy szpinak,
- źródło składników mineralnych: fosforu, cynku oraz potasu,
- wysoka zawartość białka, które jest lepiej przyswajalne niż soja czy mleko,
- nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywany przez osoby chore na celiakię,
- lekkostrawna skrobia - skrobia zawarta w amarantusie jest pięciokrotnie łatwiejsza do strawienia niż znajdująca się w kukurydzy,
- bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe - zawiera ich więcej niż inne zboża,
- zawiera więcej błonnika niż owies,
- zawiera więcej wapnia niż mleko,
- zawiera więcej magnezu niż czekolada.
Amarantus, zwany również szarłatem jest uprawiany obecnie niemal we wszystkich rejonach świata. Najwięcej uprawia się go w obu Amerykach, Azji Południowo-Wschodniej i w Afryce. W Polsce około jego 90% upraw znajduje się na Lubelszczyźnie.
Zapakowany próżniowo, dzięki czemu zachowuje świeżość. Po otwarciu proponujemy przesypanie zawartości do zamykanego opakowania.
Może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby:
- jako element pełnowartościowego śniadania,
- do warzyw,
- do mięs,
- do wyśmienitych deserów.
Opakowanie - 500g
Kraj pochodzenia - Polska
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.