Produkt dnia
Bombilla nierdzewna La Mulata
Bombilla nierdzewna La Mulata
23,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Rodzaje naczynek

Naczynia do yerba mate

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów naczyń do picia yerba mate, począwszy od klasycznych matero wykonanych z tykwy, różnych gatunków drewna, z bydlęcego rogu lub kopyta (guampa), a skończywszy na prostych w użytkowaniu i czyszczeniu naczyń ceramicznych i glinianych. Naczynia naturalne dodają dodatkowego smaku sporządzanemu naparowi, dzięki czemu cieszą się one sporą popularnością. Każdy rodzaj posiada swoje zalety i wady, które postaramy się przybliżyć, aby móc w pełni przekonania dobrać odpowiednie naczynie dla siebie.

Naczynia do yerba mate z tykwy

Roślina z której tworzy się popularne tykwy to tykwa pospolita (łac. lagenaria siceraria), jest to jednoroczne pnącze, które osiąga długość nawet do 10 metrów. Uprawiana jest już od wieków. Znana już była Egipcjanom ponad 3000 lat p.n.e.. Z kolei w Ameryce Południowej zaczęto ją powszechnie uprawiać ponad 500 lat temu. W pełni dojrzały owoc osiąga do 80-100 centymetrów długości. Jego cechą charakterystyczną jest zdrewniała skorupa, dzięki czemu owoc tykwy można wykorzystywać do picia yerba mate. Naczynia tworzy się z już dojrzałych owoców. Mogą służyć jako miski, maski, dzbanki, instrumenty muzyczne oraz przede wszystkim jako naczynie do parzenia mate. 

Same tykwy mogą być malowane, obijane skórą, ozdabiane czy rzeźbione. Przez co wiele naczynek stworzonych z tykwy to prawdziwe arcydzieła, np. piękne lampy ;)

Z owocu tykwy pospolitej można wykonać dwa rodzaje naczyń: calabaza oraz porongo.

Calabaza pochodzi z dolnej części owocu, jest tańsza w wykonaniu niż porongo, jest również bardziej podatna na pleśnienie. Wymaga więcej uwagi jej posiadacza, jak najdłużej musi pozostawać sucha. Występują głównie o pojemności  150-300 ml, chociaż występują również niewielkie tykwy(kilkadziesiąt ml) oraz sporych rozmiarów o pojemności około pół litra.

Porongo pochodzi z górnej części owocu, jest bardziej odporna na pękanie oraz na pleśnienie. Zawdzięcza to grubszym i twardszym ściankom w tej części owocu. Jest wytrzymalsza niż tykwa typu calabaza. Ze względu na budowę owocu większość tykw porongo umieszcza się w specjalnych stojakach czy podstawkach. Są droższe niż typu Calabaza.

Zarówno tykwy typu calabaza i porongo wymagają odpowiedniego przygotowania. Z tym, że tykwy porongo należy przygotowywać w uproszczony sposób, ze względu na niewielką ilość pozostałego miąższu. O czym piszemy TUTAJ.

Charakterystyczną cechą występująca w trakcie użytkowania naczynia z tykwy jest jego tzw. pocenie się, czyli skraplanie się wody na spodzie naczynia. Jest to naturalny proces, który nie świadczy o jakiejkolwiek wadzie naczynia. Na początku użytkowania naczynka może ono delikatnie przepuszczać napar, przez co zalecamy, aby postawić tykwę na podstawce, która pozwoli uniknąć niepotrzebnych zabrudzeń ;)

Każdy rodzaj tykwy musi być na bieżąco wysuszany. Po wypiciu naparu należy usunąć fusy, przemyć i osuszyć naczynie. Aby przyspieszyć proces wysychania można wytrzeć naczynko wewnątrz papierowym ręcznikiem lub postawić w ciepłym miejscu, przykładowo na kaloryferze. 


Innym naturalnym zjawiskiem jest proces matowienia się okrywy tykwy. W łatwy sposób tykwie można przywrócić dawny blask. Wystarczy natrzeć ją papierowym ręcznikiem z niewielką ilością oleju.

Picie yerba mate z owocu tykwy dodaje jej dodatkowego smaku, którego nie uzyska się w naczyniach ceramicznych czy glinianych.

Naczynia drewniane do yerba mate

Istnieje kilka gatunków drewna z których tworzy się naczynia do picia mate. Są to: Palo Santo, Lapacho, Algarrobo czy Pampeano. 

Palo Santo

Przez wielu mateistów za najlepszy rodzaj drewnianego naczynia uważane jest naczynie z Palo Santo, które dzięki żywicznemu aromatowi i smakowi powoduje, że napar smakuje wyjątkowo. Naczynia z Palo Santo można poddać procesowi curado, który opisujemy TUTAJ. Jednak nie jest to koniecznie. Należy za to dbać, aby naczynka były stale wilgotne i nie były poddawane zbyt szybkiemu wysychaniu, co może spowodować ich pękanie.


Z reguły są przeznaczone do picia mate na zimno(terere), jednak wersje posiadające metalowe okucie mogą również służyć do picia na ciepło. Dużą zaletą matero z Palo Santo jest to iż nie przechodzi innymi zapachami, nie pleśnieje, dzięki czemu można z niej pić różne gatunki yerby bez obaw pomieszania aromatów ;)

Lapacho

W krajach Ameryki południowej wewnętrzna kora Lapacho używana jest jako ceniony środek leczniczy (przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, przeciwwirusowy). W Polsce nie są one póki co popularne i są trudno dostępne do zamówienia. 

Algarrobo

Wytrzymały i trwały gatunek drewna, który jest pozyskiwany z 45 gatunków roślin Prosopis. Ceni się je za twardość, z kolei korę drewna Algarrobo wykorzystuje się do garbowania skór. 

Pampeano

Odmiana drewna Palo Santo, która charakteryzuje się wyjątkową budową matero tworzonego z tego drewna. Wodę wlewa się do specjalnego kanaliku , który znajduje się w górnej części naczynka. Sam kanalik z kolei posiada otwory, które są wydrążane w ścianach matero. Dzięki czemu woda bezpośrednio przez nie spływa do naczynia. Taki sposób budowy ma uprościć przygotowanie naparu oraz powodować równomierniejsze zaparzanie się suszu przy kolejnych dolewkach.

Guampa

Naczynia wykonanego z bydlęcego rogu lub kopyta. Przeznaczone do picia yerba mate na zimno(terere). Naczynko typu Guampa nie nadaje się do sporządzania w nim naparu na ciepło.

Naczynia bambusowe do yerba mate

Podobnie jak naczynia drewniane i Guampa, naczynka bambusowe są przeznaczone wyłącznie do terere. 

Naczynia ceramiczne do yerba mate

Naczynia ceramiczne wykonane są z różnych materiałów (ceramika, szkło czy glina). Są proste w utrzymaniu i czyszczeniu, nie wymagają właściwie żadnego przygotowania. Jednak nie oddają w żaden sposób dodatkowego aromatu jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych naczyń do picia mate. Występują w różnych wariantach gabarytowych i kolorystycznych, każdy jest w stanie dopasować odpowiednie naczynie dla swoich potrzeb.

Jak zatem widać istnieje szeroki wybór naczynek do yerba mate, które tworzy się z różnych materiałów. Wybór należy do Państwa :)

 

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Click Shop | Hosting home.pl