Produkt dnia
Bombilla nierdzewna La Mulata
Bombilla nierdzewna La Mulata
23,99 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Naturalne oleje

Naturalne oleje w kosmetyce i kuchni

Tłuszcze traktuje się za wrogów zdrowego odżywiania. Tymczasem wiele z nich zapewnia nam nieocenione korzyści zdrowotne.Oleje roślinne są tłuszczami, które otrzymuje się z różnorodnych części roślin oleistych. Uzyskuje się je z pestek, owoców i nasion. Występują przeważnie w formie ciekłej, stanowiąc idealny składnik codziennych potraw, jak również preparatów kosmetycznych.

Każdy olej posiada odrębne właściwości, inaczej wpływa na cerę i włosy, dlatego też przed wybraniem odpowiedniego specyfiku powinno się jak najlepiej przyjrzeć ich kondycji i aktualnym potrzebom.

DOMOWE SPA czyli NATURALNE OLEJE KOSMETYCZNE:

  • olej kokosowy  (tłoczony na zimno)- ma dobroczynny wpływ na skórę. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza procesy gojenia, nawilża, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju koksowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost,  można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.
  • olejek z dzikiej róży - znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry problemowej,  dla cery przesuszonej i wrażliwej. Składnik pomorze złagodzić podrażnienia, zadba o odpowiednią zawartość wody w naskórku i zregeneruje zniszczone tkanki. Pomaga także przy trądziku, łagodząc zmiany skórne i zapobiegając pojawianiu się wyprysków. Pomoże też zmniejszyć widoczność związanych z nim blizn oraz innych niedoskonałości, które pogarszają wygląd cery.
  • olej arganowy - jest jednym z nielicznych olejków posiadających właściwości silnie nawilżające ujędrniające i uelastyczniające skórę. Olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi, wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu. Wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych. Bardzo dobrze uspokaja skórę, sprawdza się świetnie w roli olejku na noc i na dzień, wzmacnia skórę i paznokcie, wygładza drobne zmarszczki, odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry, przyśpiesza gojenie ranek i oparzeń.
  • olej avocado - to olej idealny do pielęgnacji suchej, dojrzałej skóry. Bardzo dobrze przenika do głębszych warstw skóry, odżywia ją, oddziałuje przeciwalergicznie, zapobiega nadmiernej utracie wody. Zawiera skwalen (podobnie jak olej rekina) posiadający właściwości przeciwzapalne i antygrzybiczne, oraz jest bogaty w chlorofil również przeciwzapalny i łagodzący. Pomaga w walce z objawami łuszczycy, nadaje się do stosowania jako olejek na dzień i na noc. Fajnie zmywa makijaż, pielęgnuje włosy, może stanowić cenny dodatek do kremów masek i innych kosmetyków.
  • olej marchewkowy - idealny, lekki olejek na lato. Pięknie poprawia koloryt skory, nie pozostawia tłustej warstwy i nie zatyka porów. Wygładza, nawilża i regeneruję skórę. Olejek działa przeciwzapalnie, zmiękczająco, przyśpiesza gojenie ran i oparzeń, szczególnie słonecznych. W trakcie regularnego używania można zauważyć poprawę wyglądu skóry, lekkie działanie brązujące, przyśpieszoną regenerację naskórka.
  • olej rycynowy - Jest fajnym dodatkiem do różnych mieszanek, przyciemnia włosy, bardzo wzmacnia cebulki. Świetnie sprawdza się również stosowany na całych włosach, uelastycznia je, nabłyszcza, zapobiega łamaniu i rozdwajaniu. Dobroczynnie wpływa  na rzęsy i brwi, doskonale oczyszcza twarz i zmiękcza skórę, nawet tę najtwardszą, na piętach. Olejek rycynowy ma także działanie łagodzące bóle nóg, uczucie ich ciężkości. Do tego smarowanie na noc obolałych stóp i nóg wpływa korzystnie na skórę. Staje się bardziej elastyczna i miękka. jako środek działający kojąco i regenerująco na skórę dłoni. Do tego wzmacnia paznokcie.
  • olejek jojoba - Doskonale wchłaniany przez skórę, wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego, co w efekcie zapobiega wysuszaniu skóry. Stosowany przy każdym typie skóry, a szczególnie polecany przy zapaleniach, łupieżu, łuszczycy, poparzeniu słonecznym i trądziku. Zapobiega powstawaniu rozstępów (pojawiających się np. w czasie ciąży), przyspiesza gojenie ran.
  • olej z drzewa herbacianego - Olejek eteryczny stosowany jest w preparatach do oczyszczania skóry, normalizując pracę gruczołów łojowych. Działa ściągająco i regenerująco na skórę twarzy. W postaci toniku czyści, odświeża i skutecznie pozbawia skórę twarzy zanieczyszczeń, nie powodując przy tym jej wysuszania. Szerokie spektrum mikrobiologiczne sprawia, że stosowany jest do leczenia trądziku, łojotoku i łupieżu. Zaleca się stosowanie olejku w postaci nierozcieńczonej do leczenia trądziku na plecach, natomiast do twarzy w postaci rozcieńczonej.
  • olej macadamia - stosuje się głównie do pielęgnacji skóry suchej, mało elastycznej i zniszczonej. Ale jest on skuteczny także w przypadku skóry podrażnionej przez słońce oraz w leczeniu blizn, wyprysków, łuszczycy i drobnych ran. Jest bardzo popularny jako olej do masażu, zabiegów SPA i aromaterapii. Ma działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Ze względu na łagodne działanie stosuje się go również w kosmetykach dla dzieci. Jest polecany do pielęgnacji suchych i łamliwych włosów. Dodatkowo, olej makadamia aplikowany na ciało wykazuje najsilniejsze z pośród wszystkich olei działanie antycellulitowe.
  • olej tamanu (nierafinowany) -  stosowany w kuracji skóry odwodnionej, podrażnionej i wrażliwej, leczeniu blizn, rozstępów, skaleczeń oparzeń i zmian skórnych. W przypadku trądziku/ niedoskonałości na twarzy, dekolcie, plecach, na drobne rany, otarcia. W przypadku grzybicy stóp/ paznokci, na opryszczkę i zajady,  atopowe zapalenie skóry.
  • olej z czarnuszki(nierafinowany) - Olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież czy liszaj,  łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym. Olej czarnuszkowy poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry. Doskonała na problemy z włosami. Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.
  • olej z ostropestu - Olej z ostropestu stosowany zewnętrznie, w formie okładów, nacierań stosuje się w oparzeniach, do leczenia trudno gojących się ran, w zwalczaniu procesów ropnych, egzemy skóry, rumienia, nadmiernego rogowacenia, świerzbiączce czy w objawach alergii atopowej i kontaktowej skóry.
  • olejek cynamonowy - charakteryzuje się ciepłą, słodką nutą niosącą ze sobą poczucie spokoju i bezpieczeństwa. Stosuje się kąpieli, masaży: 4 krople olejku eterycznego mieszamy z 1 łyżką olejku bazowego np. migdałowego, słonecznikowego, wzbogacania kosmetyków: kilka kropli olejku dodajemy do kremu, balsamu lub szamponu, sauny: kilka kropli olejku cynamonowego dodajemy do chochli z wodą, która polewamy rozgrzane kamienie w kabinie sauny czy aromatyzacji i dezynfekcja powietrza (kominki aromaterapeutyczne, nawilżacze powietrza, odkurzacze).
  • olej z pestek moreli - to naturalny antyoksydant. Producenci określają go jako „olej najbliższy strukturze ludzkiej skóry”, dlatego charakteryzuje się dobrymi właściwościami regeneracyjnymi. Zawiera dużo witaminy F, która opóźnia proces starzenia się skóry. Utrzymuje optymalny poziom nawilżenia skóry, wykazuje działanie odbudowujące. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry. Stosowany na skórze dojrzałej ogranicza powstawanie zmarszczek. Może być stosowany do skóry wrażliwej, podrażnionej, z zapaleniami i suchej. Polecany jako olejek do kąpieli dla niemowląt i dzieci.

Walory kulinarne olejów roślinnych spowodowały, że na dobre zagościły w naszej kuchni. Nic dziwnego, bo są naprawdę zdrowe: zawierają nie tylko witaminy, minerały, ale przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą odporność organizmu, wpływają korzystnie na układ krążenia, wygląd skóry, uważa się też, że zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, czy cukrzycę.

Rewolucja w kuchni z  naturalnymi OLEJAMI SPOŻYWCZYMI:

  • olej lniany- to wyjątkowo bogate źródło kwasów omega-3, omega-6 i omega-9, które przyczyniają się do utrzymywania dobrej kondycji serca i układu krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne.Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma niebagatelne znaczenie. Są one niezbędne do prawidłowego transportu Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past, gotowanych warzyw, nie wolno natomiast na nim smażyć.
  • olej kokosowy - olej koksowy powinny włączyć do diety osoby zmagające się z nadwagą i otyłością - zwłaszcza otyłością brzuszną. zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób z nią związanych. Otyłość brzuszna prowadzi bowiem do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, które tworzą zespół metaboliczny. Ten z kolei znacznie zwiększa ryzyko powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych (m.in. zawał serca, udar mózgu). Można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem.
  • olej z czarnuszki(nierafinowany) -  poprawia samopoczucie alergikom, pomoże uporać się z anemią, ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze, ma również działanie przeciwpasożytnicze. Pomaga pozbyć się nadciśnienia. Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Działa przeciwwrzodowo na żołądek, ma działanie antycukrzycowe. Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Do stosowania wewnętrznie (łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie, dzieci połowę tego).
  • olej z ostropestu - obniża poziom cukru we krwi u diabetyków i normalizują poziom cholesterolu oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego. Związki zawarte w ostropeście mają również działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe (czerniak).

Właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych . Jest też silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki. Wykorzystuje się z ostropestu przede wszystkim właściwości odtruwające i ochronne miąższ wątroby ale tez i nerek , przed niszczącym działaniem trucizn. Zaleca się przyjmować olej 3 razy dziennie ok. 4 gramów (1 niecała mała łyżeczka przed jedzeniem).

  • olejek cynamonowy - najważniejszą cechą olejku jest jego antyseptyczne działanie, które czyni go skutecznym środkiem bakteriobójczym i antywirusowym. Szybką ulgę gwarantują też właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, stymulujące, niwelujące osłabienie. Wskazania do stosowania na kaszel, grype, stany zapalne dróg oddechowych, osłabienie, reumatyzm, niestrawność i wzdęcia, impotencja i oziębłość, znużenie i wyczerpanie fizyczne, brak apetytu, ukąszenia owadów.
  • olej z pestek winogron- dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca. Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, jaką może się poszczycić olej z pestek winogron, prowadzi do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw.
  • olej z pestek moreli - Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion moreli zwyczajnej. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A,B oraz E. Największą jego zaletą jest jednak obecność witaminy B17, inaczej zwanej amigdaliną lub letrilem, która jest naturalnym lekarstwem na raka - choroby nowotworowe. W kuchni sprawdza się jako dodatek do sałatek i innych dań podawanych na zimno. Można również spożywać go bezpośrednio - około łyżeczkę dziennie. Zdecydowanie warto mieć to niezwykłe, 100% naturalne lekarstwo, a jednocześnie niezastąpiony kosmetyk w swoim domu.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Google+
Click Shop | Hosting home.pl