Quinoa komosa ryżowa (biała) Vivio
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Komosa ryżowa biała Vivio
Quinoa, zwana komosą ryżową oraz ryżem peruwiańskim. Jest to produkt o cennych właściwościach dla naszego zdrowia. Komosa ryżowa uprawiana jest od wieków w Ameryce Południowej gdzie ceni się ją za swoje wartości odżywcze.
Komosa ryżowa to przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka, wielu witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych czy licznych składników mineralnych. W Ameryce Południowej zwie się ją matką zbóż, złotym ziarnem Inków oraz świętym zbożem Inków. Obecnie hodowana jest także w USA, Kanadzie, Indiach i na Wyspach Brytyjskich.
Quinoa - właściwości:
- Źródło pełnowartościowego białka - zawiera aminokwasy egzogenne, a więc takie, które nie są syntezowane w organizmie i są dostarczane wraz z pożywieniem. Może być ciekawą alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, idealne dla wegetarian, a także osób, które chcą ograniczyć ilość mięsa, które posiada sporo niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych,
- Może zapobiegać miażdżycy - quinoa jest bogata w tłuszcze nienasycone, przede wszystkim kwas oleinowy, linolenowy oraz linolowy. Przyczyniają się one do obniżenia poziomu cholesterolu.
- Cenny produkt dla chorych na celiakię - komosa ryżowa uważana jest za roślinę bezglutenową, w związku z czym poleca się ją osobom z chorobą trzewną,
- Dobra dla cukrzyków - posiada niski indeks glikemiczny(IG=35), wynika to z faktu, że w skład komosy ryżowej wchodzą głównie węglowodany złożone. Jest również bogatym źródłem błonnika, który sprzyja obniżaniu poziomu glukozy we krwi,
- Ma potencjalne działanie antynowotworowe.
Komosa ryżowa - jak stosować ją w kuchni?
Charakteryzuje się delikatnie słodkawym smakiem, zatem być używana do dań głównych czy jako składnik deseru. Quinoa może w pełni zastąpić ziemniaki, ryż, makaron, czy kaszę. Można ją dodawać do sałatek, mięsnych sosów czy zup. Prażone ziarna komosy ryżowej białej mogą być ciekawym dodatkiem do jogurtu naturalnego, owsianki czy musli.
Przygotowanie komosy ryżowej jest bardzo proste. Wystarczy dokładnie przepłukać ją wodą, a następnie gotować od 10 do 15 minut w proporcji 2:1 (2 szklanki wody, 1 szklanka komosy).
Opakowania - 500 i 1000g
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Data ważności: 05:2024
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie mamy możliwości weryfikacji, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.